2013/02/07

Ekologiskt = LyxmatVI HAR RÄTT ATT ÄTA RIKTIG FRISK OCH GLAD MAT!!!

Att det finns prisskillnad på mat beroende på kvalité av matvaran, eller att det är dyrare på en bra restaurang jämfört med en hamburgerbar är vi ju alla medvetna om. Att det finns bättre mat och sämre mat näringsmässigt är också självklart. Att gå i affären idag handlar mycket om vilka val du gör, vad du stödjer för rörelser i marknaden, det du väljer påverkar.

Men det finns en STOR grej, som påverkar oss alla. Miljön. Vad vi handlar, vad vi äter, vad vi lever i, vilka kläder, all verksamhet har en påverkan på klimatet och miljön. Det påverkar inte bara platsen vi bor på, eller människor i andra länder. Det påverkar även våra kroppar. Om maten behandlas med gifter och hormoner och antibiotika så sitter det kvar i livsmedlet och vi får i oss det när vi äter. Senaste larmen om mjölken med hormon och antibiotika behandlade kor, är ett skrämmande exempel.

Det gäller dock nästan allt. Det finns nästan inget du köper i mataffären eller i vilken affär som helst som inte har påverkat negativt klimatet på något sätt idag, eller som kan ha påverkat någon stackars människa som slavat i någon fabrik för varan i ett u-land. Jag kommer hädanefter tala om livsmedel endast, men det gäller all konsumtion egentligen.

Jag vet exakt hur illa det är. Jag vill INTE stödja en endaste producent som bidrar till dessa problemen. Jag näst intill känner mig spyfärdig, för jag KAN INTE välja rätt i butiken.

Ekologiskt, Kravmärkt eller helt enkelt giftfri, naturlig uppfödning eller odling, eller företag som ger sina anställda ordentlig lön, eller närodlat, eller att veta att det man köper inte bidragit till skövling av skog eller att tusentals ton fossila bränslen bränts upp och ökat på ozonhålet eller höjer medeltemperaturen på jorden, dessa företag är det enda valet som numera inte ger mig kväljningar.

MEN
Ekologisk mat kostar nästan dubbelt så mycket som vanliga varorna, och oftast är det i små förpackningar också. Jag lever på en otroligt tajt budget, jag har inte en krona över för att få matbudgeten att gå ihop varje månad. Jag och min sambo lever redan på enbart 2000 kronor i månaden i matbudget. Det är alltså 1000 kronor per person i matkostnad per månad. Rent ekonomiskt har jag redan dragit in på ALLT jag kan för att inte behöva betala mer än jag behöver. Det finns inget utrymme för att ha råd med att dubbla vår matbudget. Jag är stolt över att vi klarar att få ihop vår ekonomi, och det är väl så att vi inte alltid kommer leva så snålt som vi gör just nu.

Men det slår mig att min situation inte är ovanlig, det finns många som oss. Många som lever på mycket små inkomster på marginalen. Och jag tycker det är rent vidrigt och orättvist emot oss att vi inte ens har MÖJLIGHETEN att välja att äta RIKTIG MAT. Det enda som finns till vårt förfogande är giftbesprutade, homobehandlade, genmanipulerade, sockerstinna produkter som inte borde få finnas alls. Vi tvingas handla detta för att inte svälta ihjäl.

Jag vet inte varför det är så här, eller vad som skall göras åt det. Men jag är arg över orättvisan, arg över att gamla pensionärer som lever på samma villkor som oss, sjuka och gamla och svaga och låginkomsttagare, vi har inte chansen att få äta oss mätta på riktig mat.

Jag vill handla enbart Ekologiskt, jag vill sluta få kväljningar över att jag är tvungen att äta en bur-kyckling eller vad det nu kan vara. När man känner att man inte vill veta vilka vidrigheter det man äter varit med om så man förtränger det för att kunna äta, då är det något som är väldigt fel. Jag vill äta glada kycklingar, glada kor och får. Jag vill ha friska och vanliga gurkor.

Det borde vara en mänsklig rättighet!

//Hanna-Mirari

1 kommentar:

  1. Kan inte göra annat än hålla med.
    Vi behöver göra planeten, och därmed oss själva, frisk igen.
    Ha en härlig dag!
    kram och pepp!

    SvaraRadera