2012/09/19

Höst-epedemi?

Har några bloggar som jag brukar läsa, jag är ju knappast den enda som bloggar om att gå ned i vikt och träna och äta bra. Och jag har märkt att nästan alla bloggar jag läser så sitter vi alla i samma båt. Vi har blivit sjuka samtidigt, samma slemmiga hosta som hindrat oss från att träna i flera veckor. Det och att man när man är sjuk struntar ganska hårt i kosthållningen utan mest bara vill ta hand om sig själv.

Jag är inte ensam om att ha drabbats av en känsla av att - vad skall jag göra nu? Och av hur svårt det faktiskt är att komma igång igen med träningen och kosten. Det är inte bara att återvända tydligen, att gå tillbaka till den magra vardagen när man för första gången på månader låtit kroppen äta normala mängder. Dessutom så är hösten här, man känner sig lite nere och vill mysa i mörkret som sakta närmar sig. En slags "nu är det dags att gå i ide för i år" känsla. Burra ihop sig och tugga på nått gott under en filt. Man vill dra sig undan och bara vara. Inte behöva tvinga sig själv att aldrig äta nått gott.

Men jag tror att det är sockerberoende eller hmm.. kanske inte sockerberoende. Men att Socker är väldigt gott kan vi alla hålla med om. Och om man äter socker så vill kroppen ha mer socker. Att avvänja sig är jävligt svårt. Och har man börjat käka fel så är det AP-svårt att inte tappa kontrollen och skena iväg med det. Kroppen skriker efter socker. Man får abstinensbesvär som man inte ens räknade med att man fått. Men jag sitter här just nu och undrar varför det plötsligt blev så svårt att hålla kosten under kontroll. Jag har ju klarat mig så bra i många månader.

Men det är inte så konstigt, för någon av oss, att vi just nu begår alla de där dumma snedstegen, efter sjukdom och allt. Jag har inte lyckats ta mig igenom abstinenschocken ännu. Men jag har några tips som jag använde mig av förra gången jag gjorde det.

1. Drick vatten till maten du äter. Mycket vatten
Vatten gör att du känner dig mättare
2. Tugga tuggummi
Tuggummi stimulerar tungeffekten och det gör att du känner dig mindre hungrig.

3. Rör dig, ta en promenad, jogga
Träning/ Motion ger en slags effekt som gör att man känner sig mindre hungrig efteråt, men det beror lite på hur hårt man tränar tror jag. Sedan så är man mindre benägen att äta nått kast efter att man tränat eftersom man inte vill förstöra det hårda arbetet man gjort tidigare på dagen.
4. Ät stark soppa/ bujong, ät den väldigt varm.
Kryddig mat ger ökad mättnad. Soppa om det är vattenbaserad är oftast kalorisnål och vatten fyller upp magen bra. Varm mat ger också ökad mättnad. Och om man äter soppan varm så kommer man också äta långsammare.
5. Ät långsamt (drick vatten mellan tuggorna?)
Äter man långsamt så känner man sig mätt på mindre mat. Ofta om man äter långsammare så blir man nöjd på mindre mat.
6. Var upptagen med något. Håll dig strängt sysselsatt.
Enkelt - om du har nått att göra tänker du inte på mat lika ofta.
7. Drick kaffe/ te. 
Koffein är uppiggande, och ökar ämnesomsättningen. Plus att om man dricker det utan socker och mjölk är det väldigt kalorisnålt, plus att det är varmt, vilket ger mättnad.
8. Vid söt sug - ät hallon eller vindruvor eller bär - frusna. Eller melon kanske?
Jag har använt det som knep för mig själv. Hällt upp en 50 gram hallon på en tallrik och snackat på. Frusna bär är lite knapriga och det ger en liten söt smak om man är grymt sugen. Hallon innehåller ca 40 kcal per 100 gram. Men många frukter är bra med låg kcal halt i. Men jag tror inte man skall överdriva frukt/bär ätande.
9. Räkna alla kalorier du äter, även när du gör fel.
Du håller koll på exakt vad du gör emot dig själv. Du tvingar dig själv att se sanningen. Du kommer förmodligen sluta äta fortare om du ser hur mycket du ätit. (Testa appen Kaloriräknaren från Fatsecret för iphone)
10. Ät sånt som håller dig mätt länge, istället för det kalorisnålaste du kan hitta.
Morötter mättar länge. Pasta och potatis mättar inte lika länge. Knäckebröd och ägg mättar länge. Ost gör mig mer hungrig. Osv. Känn efter vad som mättar bra och kom ihåg det. Använd dig av det.
11. Angående vad du skall äta - Du vet redan vad som är nyttigt och inte är nyttigt. Ät det du vet är bra för dig!
Du vet med största sannolikhet vad som är bra att äta och vad som inte är bra att äta. Du vet redan. Du har all kunskap i huvudet.
12. Håll negativ energibalans.
Dvs - ät mindre mat än du förbrukar i energi. Räkna ut ditt energibehov och ha det klart för dig, anpassa ditt behov efter det.
13. Väg din mat
Jag trodde att jag visste hur mycket jag åt. Jag hade fel. Man måttar ofta fel om man höftar. Investera i en mat våg.


Men det här är bara tips för att komma igång. När man väl har kommit igång så är det lättare ganska snabbt. Skall nu försöka lyda mina egna råd.
//Hanna-Mirari

1 kommentar:

  1. Härliga tips, gäller bara komma ihåg dem också för min del :P

    SvaraRadera